Tanfolyamválasztó

Legjobb tanfolyam - Legolcsóbb Képzés


Élelmezésvezető tanfolyam


  Kezdési időpontja Képzési helyszín   Oktatás díja   Megjegyzések
Képző cég neve Hétvégi Hétköznapi Buda Pest OKJ-s végzettség Időtartam Egy összegben (FT) Havi részletekben (FT/hó) Vizsgadíj (FT) Modulvizsgák díja (FT) Összesen Online is Vizsgagarancia Vizsgaközpont is
EFEB Felnőttoktatási Központ Igen Igen Igen Igen Igen 5 hónap 105 219 21 853 0 0 105 219 Igen Igen Igen
Vendéglátó Akadémia Igen Nem Nem Igen Igen 7 hónap 120 000 17 143 55 000 0 175 000 Nem Nem Nem
LEVRIK Knowledge KFT. Nem Igen Nem Igen Igen 6 hónap 120 000 20 000 60 000 0 180 000 Nem Nem Igen
Alfaképző KISOSZ Igen Igen Nem Igen Igen 6 hónap 185 000 35 500 25 000 0 210 000 Nem Igen Igen
OKTÁV Továbbképző Központ Igen Nem Nem Igen Igen 12 hónap 222 000 18 500 60 000 0 282 000 Nem Igen Igen

 

Élelmezésvezető tanfolyam

 

 

Általános adatok:

 

A tanfolyam azonosító (OKJ) száma: 52 811 01

 
Az élelmezésvezető tanfolyam jelentkezési feltétele: érettségi végzettség, egészségügyi alkalmasság

 

 

 


Az élelmezésvezető tanfolyam sikeres elvégzése esetén megszerezhető élelmezésvezető OKJ szakképesítés munkaterületének jellemző leírása:

 

Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.

 

 


Az élelmezésvezető szakképesítéssel rendelkező képes:

 

-    összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását
-    népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
-    meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
-    kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
-    dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során
-    az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
-    meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
-    értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
-    követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
-    felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket
-    irányítani a napi élelmezési feladatokat,
-    megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat
-    a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot
-    meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
-    az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására
-    az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
-    az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
-    gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)
-    nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
-    előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
-    kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
-    irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
-    a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
-    alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
-    értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
-    együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
-    értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
-    felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
-    a vezetői kompetenciák érvényesítésére
-    a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

 

 

 

 


Az élelmezésvezető képzés eredményes elvégzését követően kézhez vett élelmezésvezető OKJ bizonyítvány birtokában betölthető munkakörök:

 

FEOR száma: 2223
FEOR megnevezése: Dietetikus és táplálkozási tanácsadó
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök): Élelmezésvezető

 

 

 


Az élelmezésvezető tanfolyam során oktatott szakmai modulok:

 

  • 11562-16 Táplálkozástudomány ismeretek
  • 11629-16 Élelmezéstervezés
  • 11627-16 Élelmezési menedzsment
  • 11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
  • 11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.

 

 

 


Az élelmezésvezető OKJ képzés szakmai- és vizsgakövetelményeit IDE KATTINTVA letöltheti.


Ossza meg!

Vissza: Főoldal

Legfrissebb hírek

2019-05-10

Hol lehet pénzt keresni a nyáron a diákoknak?

Hol lehet a diákoknak pénzt keresni a nyáron?
Elmúlt a tanév utolsó hete is: a diákmunkára jelentkezők száma megnövekedett, de ha valaki most nem talál munkát, érdemes lehet a nyár 2. felében újra próbálkozni. Szórólapozással...
2019-04-10

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma!

Nyelvvizsga hiányában már nem szerezhető diploma!
Közel tízezer diáknak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely bő költségvetéssel, 3 milliárd forinttal támogatja azokat, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához...

Legnépszerűbb tanfolyamaink

Kiemelt tanfolyamaink

Hírlevél feliratkozás