Tanfolyamválasztó
Legjobb tanfolyam - Legolcsóbb Képzés
Élelmezésvezető tanfolyam
Kezdési időpontja | Képzési helyszín | Oktatás díja | Megjegyzések | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Képző cég neve | Hétvégi | Hétköznapi | Buda | Pest | OKJ-s végzettség | Időtartam | Egy összegben (FT) | Havi részletekben (FT/hó) | Vizsgadíj (FT) | Modulvizsgák díja (FT) | Összesen | Online is | Vizsgagarancia | Vizsgaközpont is | |
EFEB Felnőttoktatási Központ | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
5 hónap | 105 219 | 21 853 | 0 | 0 | 105 219 | ![]() |
![]() |
![]() |
|
Vendéglátó Akadémia | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
7 hónap | 120 000 | 17 143 | 55 000 | 0 | 175 000 | ![]() |
![]() |
![]() |
|
LEVRIK Knowledge KFT. | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
6 hónap | 120 000 | 20 000 | 60 000 | 0 | 180 000 | ![]() |
![]() |
![]() |
Élelmezésvezető tanfolyam
Általános adatok:
A tanfolyam azonosító (OKJ) száma: 52 811 01
Az élelmezésvezető tanfolyam jelentkezési feltétele: érettségi végzettség, egészségügyi alkalmasság
Az élelmezésvezető tanfolyam sikeres elvégzése esetén megszerezhető élelmezésvezető OKJ szakképesítés munkaterületének jellemző leírása:
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.
Az élelmezésvezető szakképesítéssel rendelkező képes:
- összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását
- népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
- meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
- kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
- dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során
- az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
- meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
- értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
- követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
- felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket
- irányítani a napi élelmezési feladatokat,
- megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat
- a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot
- meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
- az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására
- az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
- az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
- gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)
- nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
- előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
- kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
- irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
- a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
- alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
- értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
- együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
- értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
- felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
- a vezetői kompetenciák érvényesítésére
- a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni
Az élelmezésvezető képzés eredményes elvégzését követően kézhez vett élelmezésvezető OKJ bizonyítvány birtokában betölthető munkakörök:
FEOR száma: 2223
FEOR megnevezése: Dietetikus és táplálkozási tanácsadó
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök): Élelmezésvezető
Az élelmezésvezető tanfolyam során oktatott szakmai modulok:
- 11562-16 Táplálkozástudomány ismeretek
- 11629-16 Élelmezéstervezés
- 11627-16 Élelmezési menedzsment
- 11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
- 11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat
- 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
Az élelmezésvezető OKJ képzés szakmai- és vizsgakövetelményeit IDE KATTINTVA letöltheti.
Legfrissebb hírek
Hol lehet pénzt keresni a nyáron a diákoknak?

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma!
