Tanfolyamválasztó

Legjobb tanfolyam - Legolcsóbb Képzés


Hol lehet pénzt keresni a nyáron a diákoknak?

Elmúlt a tanév utolsó hete is: a diákmunkára jelentkezők száma megnövekedett, de ha valaki most nem talál munkát, érdemes lehet a nyár 2. felében újra próbálkozni. Szórólapozással bruttó 600-700, telefonos közvélemény kutatással bruttó 565, nyelvtudást igénylő ügyfélszolgálati munkával bruttó 850 forintot lehet keresni óránként...

Hol lehet a diákoknak pénzt keresni a nyáron?

A törvényes rendelkezések alapján az óradíj bruttó 564 forintnál nem lehet kevesebb, 800 forintnál többet viszont csak a képzettek kaphatnak: anyanyelvi szintű idegennyelv-ismerettel vagy programozási tudással bruttó 1000-1300 forintot is lehet keresni óránként. 

 


Év közben általában a többség talál a maga számára állást, a vakáció kezdetével egy időben azonban megnövekszik a jelentkezők száma, sajnos azonban a lehetőségek nyáron sem bővülnek a munkaerőpiac kedvezőtlen helyzete miatt – mondta Bükkös András, a Magyar Felnőttképzési Alapítvány alapító tagja.

 


Az iskolaszövetkezetek közvetítésével a jelentkezők 80-90 százaléka, évente 130-140 ezer diák talál munkát. Nem jellemző, hogy csak a 18 éven felüliek kapnak lehetőséget, a fiatalabbak - 16 éves kortól - is jelentkezhetnek, hangsúlyozta Bükkös András. Mindössze annyi a megkötés, hogy a 18 év alattiak nem túlórázhatnak, és éjszaka nem dolgozhatnak. Ugyan kizárólag iskolaszünetben, mindazonáltal már 15 éves kor fölött is lehet dolgozni, de a 15-16 év közöttiek esetében szülői beleegyezésre van szükség.

 


Az, hogy mennyi adót, illetve járulékot vonnak le a diákmunka után, attól függ, hogy milyen munkát végez valaki, és milyen módon foglalkoztatják. A háztartási munka és az egyszerűsített foglalkoztatás esetében (mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, alkalmi munka) végzett munka után például semmit sem kell fizetni. Az iskolaszövetkezeteknél a 16 százalékos személyi jövedelemadó csökkenti a bruttó órabért, más levonással nem kell számolni.


 

A diákmunkához adóazonosító jelre van szükség. A munkáltatónak a kifizetéskor igazolást kell adnia a kifizetett összegről, a levont személyi jövedelemadó előlegről és az egyéni járulékokról, a következő év január 31-ig pedig adóévi összesített igazolást kell kiállítania.

 

 

Ossza meg!

Vissza: Hírek
címkék:

Legfrissebb hírek

2019-04-10

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma!

Nyelvvizsga hiányában már nem szerezhető diploma!
Közel tízezer diáknak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely bő költségvetéssel, 3 milliárd forinttal támogatja azokat, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához...
2017-10-12

Ingatlanközvetítőnek áll a világ! Most minden lakást, házat eladnak!

Ingatlanközvetítőnek áll a világ!
Az ingatlanpiac 2014-től ismét növekedési pályára állt, idén pedig a nagy ingatlanközvetítő hálózatok egyre jobb hírekkel és statisztikákkal rukkolnak elő. Most érdemes az...

Legnépszerűbb tanfolyamaink

Kiemelt tanfolyamaink

Hírlevél feliratkozás