Tanfolyamválasztó

Legjobb tanfolyam - Legolcsóbb Képzés


Ingatlanközvetítőnek áll a világ! Most minden lakást, házat eladnak!

Az ingatlanpiac 2014-től ismét növekedési pályára állt, idén pedig a nagy ingatlanközvetítő hálózatok egyre jobb hírekkel és statisztikákkal rukkolnak elő. Most érdemes az ingatlanközvetítő képesítést megszerezni, mert az egyre professzionalizálódó és fejlődő lakáspiacon a tehetséges emberek valódi értéket teremthetnek.

Ingatlanközvetítőnek áll a világ!

Ismét eljöhet az ingatlanközvetítők aranykora


A 2008-ban kirobbant válság nem csak a kereskedelmi ingatlanpiacot, hanem a lakáspiacot is megrázta. A korábbi ingatlanbumm megszűnt, a hitelezés szinte leállt, a lakópark-építéseknek lejárt az ideje, az ingatlanközvetítők legalább 30%-a elhagyta a pályát. Azonban egy-két éve ismét pozitív hírek érkeztek az ingatlanpiacról, tavaly már emelkedést mutattak az adatok, míg az idén jelentős fellendülésről számolnak be az ingatlanközvetítő szakemberek. A gazdasági prosperitás, a fizetésemelkedés, a csökkenő rezsiköltségek, a devizahitelek forintosítása, a „fair bank” törvény mind-mind olyan lényeges tényezők, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az ingatlanpiac és az ingatlanközvetítői tevékenység felfutására.

Mind az egyéni ingatlanközvetítő cégek, mind a nagy ingatlanközvetítő hálózatok folyamatosan sorolják a jó híreket, jobbnál jobb statisztikák látnak napvilágot. Például a Duna House, az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő hálózat arról számolt be májusban, hogy 12 ezer fölött volt a tranzakciók – lakás, ház adásvételek – száma, miközben tavaly ugyanez a szám 8500 volt, vagyis közel 40%-os emelkedésről beszélhetünk! Ezek az adatok azt jelzik, hogy az üzletág kikerült a gödörből, és egyre pozitívabb jövő előtt áll. Miután a használt lakáspiac erőteljes életjeleket mutat, következhet az újlakáspiac felfutása, hiszen ha a használt otthonok elfogynak a piacról, akkor az új lakások felé fordul a vásárlótömeg, ami az ingatlanközvetítő munkát több lábra helyezi, így még több esély van arra, hogy eredményesen dolgozhassanak az ingatlanközvetítők.

 

2014: a fordulat éve az ingatlanközvetítők számára


Az OTP Lakóingatlan Érték Index tanulmánya egyértelműen azt mondja, hogy 2014 a fordulat éve volt a lakáspiacon, hiszen mind a forgalom, mind az árak tekintetében fellendülést tapasztalhattunk. A négyzetméter-ár alapján számított OTP Lakóingatlan Érték Index 2014-ben, öt év csökkenés után 1,6%-os emelkedést mutatott. Egyelőre főként a fővárosban és néhány népszerű vidéki nagyvárosban tapasztalható a jelentős fellendülés, de ez nagy valószínűséggel átszivárog az ország többi területére is, természetesen eltérő intenzitással és volumenben. Budapesten a – 2014-es – 40%-os tranzakció-növekedés 28 ezer adásvételt jelentett, és jó hír, hogy az összes kerületben növekedett a forgalom, ami természetesen az ingatlanközvetítő tevékenység előtérbe kerülését is magával hozta.

A KSH adatai szerint tavaly 103.700 lakást értékesítettek, 15 ezer otthonnal többet, mint 2013-ban, a Budapesten eladott lakások száma pedig már megközelítette a 2008-as adatot, ami az utolsó „békeév” volt a másodlagos ingatlanpiaci válság előtt. Országosan átlagban 10 millió forint értékben vásároltunk lakásokat, házakat, míg a fővárosban a magasabb árfekvés miatt ez a szám 14 millió forint volt, vagyis ha az ingatlanközvetítő jutalékát nézzük – 3-5% –, akkor az ingatlanközvetítő szakemberek kiemelt díjazásban részesülnek az elvégzett munkájuk eredményeként.

 

Varázsszó: CSOK


Míg az elmúlt években az építőiparban az infrastrukturális beruházások – autóutak, vasutak – domináltak, addig idén megkezdődött a magasépítések felfutása is, amely a kereskedelmi ingatlanok és a lakások, családi házak fejlődését bizonyítják. Az ingatlanközvetítő cégek a várható nagy rohamra tekintettel egymás után toborozzák az új ingatlanközvetítő kollégákat, hogy a növekvő ügyfélkört sikeresen és eredményesen kiszolgálhassák. Az állam is jelentős potenciált lát a lakásépítésben, ezért az állami kamattámogatások mellett a CSOK rendszerével kívánják felpörgetni az ingatlanpiacot.

A CSOK rövidítés a családi otthonteremtési kedvezmény kifejezést takarja, és lényegében a korábbi szocpol szerepét kívánja sokkal hatékonyabban betölteni. A 2015 július elsejével induló rendszerben a támogatást 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint között vehetjük igénybe használt és új ingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén. Ezt a vissza nem térítendő összeget az ingatlanközvetítők máris csodafegyvernek tekintik, és a felpörgő lakáspiacot még inkább beindíthatja, hogy a 2008 előtti arany idők minél hamarabb visszatérjenek.

 

Mindent visznek


Annyira beindultak a lakásértékesítések, hogy a Balatonon, ahol a korábbi években szinte kis túlzással minden nyaraló eladó volt, most már szinte minden típusban keresettek az üdülők. Akárcsak a déli parton, ugyanúgy a drágább árkategóriába tartozó északi parton is a házakat könnyen eladják, ha egy megalapozott tudással rendelkező ingatlanközvetítő árulja azokat. Az EFEB ezért is áll ki teljes mellszélességgel az ingatlanközvetítő OKJ-s képzés mellett, hiszen a gazdaság további fehérítéséhez elengedhetetlen, hogy a gazdaság egyik kulcságazatában, az ingatlanszektorban valódi, képzett szakemberek dolgozzanak.

Budapesten szintén jelentős áremelkedésnek vagyunk a tanúi. Ingatlanközvetítők beszámolói alapján akár 20-30%-kal is növekedtek a négyzetméterárak a felkapottabb kerületekben cirka egy év alatt. Így különösen a XIII. kerület, a belső kerületek és Buda elegáns negyedei a legfelkapottabbak, ahol hihetetlen emelkedés tapasztalható. De az ingatlanközvetítők nem csak a hagyományosan népszerű területeken sikeresek az elmúlt időszakban, hanem a külső kerületekben is vásárolnak a potenciális vevőjelöltek, függetlenül attól, hogy lakásról vagy házról van szó, és ugyanígy az sem számít, hogy téglalakásról vagy panelházról beszélünk.

 

Ingatlanközvetítő – professzionális szaktudás


A válság egyébként jótékony hatást gyakorolt az ingatlanközvetítő társadalomra is, hiszen míg korábban boldog-boldogtalan árult ingatlant akár megfelelő végzettség nélkül is, törvénytelenül, addig ma már az ingatlanközvetítő szakma annyira megtisztult, hogy a munkatársak többsége ingatlanközvetítő OKJ-s diploma birtokában végzi a tevékenységét. Vagyis érdemes az EFEB által menedzselt kurzusokon részt venni, ahol elismert ingatlanközvetítő szaktekintélyek is előadásokat tartanak.

A legújabb sajtóhírek szerint a nagy ingatlanközvetítő hálózatok jelentős mértékben növekednek, hiszen az Otthon Centrum (OC) legalább 15 új irodával bővül, míg az országosan 120 irodát működtető Duna House a nemzetközi terjeszkedést és a tőzsdére lépést tűzte ki célul. A lakáspiac fellendülését jól bizonyítja, hogy az OC már tavaly is bővült, akkor 33 új egységet nyitottak, ebből 16 Budapesten került átadásra. Ezek a nagy franchise rendszerek annyira szervezettek és professzionálisak, hogy külön hiteldivízióval és luxusingatlan csoporttal rendelkeznek, sőt, egy igazán elkötelezett és egészséges jövőképet formáló leendő ingatlanközvetítő később előre is léphet a ranglétrán, hiszen ingatlanközvetítő munkatársból akár franchise partner is lehet, vagyis később önálló irodát is nyithat.

 

Ossza meg!

Vissza: Hírek
címkék:

Legfrissebb hírek

2019-05-10

Hol lehet pénzt keresni a nyáron a diákoknak?

Hol lehet a diákoknak pénzt keresni a nyáron?
Elmúlt a tanév utolsó hete is: a diákmunkára jelentkezők száma megnövekedett, de ha valaki most nem talál munkát, érdemes lehet a nyár 2. felében újra próbálkozni. Szórólapozással...
2019-04-10

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma!

Nyelvvizsga hiányában már nem szerezhető diploma!
Közel tízezer diáknak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely bő költségvetéssel, 3 milliárd forinttal támogatja azokat, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához...

Legnépszerűbb tanfolyamaink

Kiemelt tanfolyamaink

Hírlevél feliratkozás