Tanfolyamválasztó

Legjobb tanfolyam - Legolcsóbb Képzés


Jobban keresnek az egészségügyi asszisztensek a magánszektorban? Tudd meg miért!

A privát szektor a közszolgáltatásokkal elégedetlen ügyfelek számának drasztikus növekedése miatt az egészségügy egyre jelentősebb szereplőjévé vált. A magánkórházak egészségügyi asszisztensei nettó 150-160 ezret keresnek, ami jóval magasabb az állami szféra béreinél.

MINDENED AZ EGÉSZSÉG? ÉLJ MEG BELŐLE!

Egyre többet költünk privátban

Mivel a tehetősebb rétegek, de már a klasszikus középosztály meghatározó része is a magánszolgáltatások minőségében bízik, ezért egyre több privát egészségügyi intézmény nyílik, ahol természetesen nem csak az orvosok, hanem az egészségügyi asszisztensek munkájára is szükség van. Így például nemrég jelentették be, hogy a teljes körű szolgáltatást nyújtó, magánfinanszírozású kórház, a Duna Medical Center egy év múlva megkezdi működését Budapesten. Az intézmény 25 ezer négyzetméteren 40 millió euróból épül meg, ahol mintegy 600 munkatársat alkalmaznak, a többségük persze egészségügyi asszisztens lesz. A nyolcműtős, százötven ágyas kórházban a legmodernebb eszközök várják majd a magánbiztosítással rendelkező pácienseket.

A magánszektor bővülésében jelentős szerepet játszik az is, hogy jelenleg Magyarország az egészségügyre kevesebb mint a felét költi egy főre vetítve, mint az OECD átlag. Az egy főre jutó állami és magán egészségügyi kiadások aránya szép lassan az utóbbiak javára módosul, már 2012-ben a teljes összeg 40%-a vándorolt a privát szektorba, amely ennek köszönhetően folyamatosan erősödik, és egyre több szakembert, többek között egészségügyi asszisztens alkalmaz versenyképes fizetésért.

Többet keres az egészségügyi asszisztens a magánszektorban

A magánszektor növekedése nem csak annak köszönhető, hogy jobb anyagi és kényelmi feltételeket kínál a betegeknek, az orvosoknak és az egészségügyi asszisztenseknek, hanem annak is, hogy a technológiai fejlődés olyan gyorsan zajlik, hogy ma már képtelenség mindenki számára egyenlő eséllyel közpénzből biztosítani azt, amit a technológia kínál. Vagyis az állami kórház nem tudja ugyanazt a műszerezettséget és igényességet biztosítani, mint a privát klinika.

Ráadásul, ha az állami szférában folytatódik a bérfelzárkóztatás, az még kedvezőbb lesz a magánszférában dolgozó egészségügyi asszisztensek számára, hiszen még jobban meg kell majd őket fizetni. Jelenleg egy egészségügyi asszisztens nettó 150-160 ezer forintot keres a magán egészségügyben, ami csaknem 30%-kal több, mint az állami kórházakban dolgozó egészségügyi asszisztens átlagbére. A jövőképet jól jelzi az a statisztika, miszerint a lakosság fele vett igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást egy éven belül.

Már a Kormány is támogatja

A magánszolgáltatásokat most a Kormány is hagyja érvényesülni, hiszen 2011-ben egyes becslések szerint az egészségügy forráshiánya 250-550 milliárd forint volt, és már régóta köztudott, hogy jelenlegi formájában az egészségügy finanszírozhatatlan. Ennek tükrében a kormányzat is támogatja a legális magánfinanszírozást, aminek következtében az egészségügyi asszisztensek is egyre jobb munkakörülményeknek örülhetnek. Gesztusértékű, hogy a Kormány maximális támogatásáról biztosította a már említett Duna Medical Center projektet, ami a Millenniumi Városközpontban épül fel rohamtempóban.

A Szinapszis Közvélemény-kutató szerint a lakosság 30 százaléka vett már igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást életében, vagyis valóban fizetőképes kereslet van a magas szintű egészségügyi ellátásra, amely egészségügyi asszisztensek ezreinek kínál magasabb bért. A privát egészségügy természetesen nem csak a nagy magánkórházak világát jelentik, hanem a kisebb fajsúlyú szolgáltatások egész sorát. Így működnek privát háziorvosi praxisok, nőgyógyászati rendelők, gyógyszertárak, meddőségi és a dialízis centrumok, a CT-k és MRI-k, és természetesen jó néhány magán-rendelőintézet és -klinika is üzemel, ahol újabb és újabb egészségügyi asszisztens végzettségű szakemberek dolgozhatnak.

 

Ossza meg!

Vissza: Hírek
címkék:

Legfrissebb hírek

2019-05-10

Hol lehet pénzt keresni a nyáron a diákoknak?

Hol lehet a diákoknak pénzt keresni a nyáron?
Elmúlt a tanév utolsó hete is: a diákmunkára jelentkezők száma megnövekedett, de ha valaki most nem talál munkát, érdemes lehet a nyár 2. felében újra próbálkozni. Szórólapozással...
2019-04-10

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma!

Nyelvvizsga hiányában már nem szerezhető diploma!
Közel tízezer diáknak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely bő költségvetéssel, 3 milliárd forinttal támogatja azokat, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához...

Legnépszerűbb tanfolyamaink

Kiemelt tanfolyamaink

Hírlevél feliratkozás